Biografie

“De basis van mijn gevoel, beleving en creativiteit ligt in de natuur.”

Monique van Gemert Smulders groeide op in een landelijke omgeving onder de rook van ‘s-Hertogenbosch. Creativiteit is een aangeboren gave die als een rode draad door haar leven loopt. In haar jonge jaren trok ze zich vaak terug uit de werkelijkheid naar haar innerlijke wereld en begon haar gedachten op papier te zetten door vele schetsjes te maken. Doordat ze al heel haar leven heeft doorgebracht op een boerderij aan de rand van het van Gogh nationale park de Loonse en Drunense duinen waar ze tevens in samenwerking met het IVN ambassadrice van is is ze erg verbonden met het landelijk leven en de natuur. Deze gebruikt ze deze als inspiratiebron voor haar werken . Ze heeft haar studie afgerond aan Fonty’s hoge school voor de kunsten in Tilburg.

In het beeldend werk van van Gemert Smulders vind je vaak een verwijzing naar een persoonlijk commentaar op de wereld om haar heen. Door middel van emotie in haar werk wil ze de essentie benaderen.  Hiervoor gebruikt ze vaak een combinatie van natuurlijke en afvalmaterialen, in het kader van het circulair denken waarbij ze zich focust op materiaalgebruik en samenhangende fragmenten. Haar verbeelding kent verschillende contexten en inspiratiebronnen, herinneringen en gedachtenflitsen uit het heden, verleden en de toekomst. Ze is altijd  bezig haar werk proces te verbeteren en zoekende naar andere misschien betere resultaten , deze instelling zorgt ervoor dat ze gefocust blijft in haar eigen weg naar haar waarheid.

met tekst monique v gemert smulders

Monique van Gemert Smulders: Het vertrekpunt van mijn beeldend onderzoek is vanuit de cross over, kunst-natuur-agri. Ik werk vaak vanuit intuïtie, gedachtengoed en materiaalonderzoek. Ik heb mezelf als beeldend kunstenaar voorgenomen om tijdens mijn beeldend proces natuurlijke en afvalmaterialen te combineren in het kader van het circulair denken vanuit een 2D en 3D installatievorm waarbij ik me focus op samenhangende fragmenten, d.m.v. verzamelingen en verbeeldingen. Als hedendaagse kunstenaar werk ik graag vanuit mijn eigen isolement op ’t Klein Laar maar ik vind het tevens belangrijk dat ik met collega’s en geestgenoten deelneem aan verschillende activiteiten. Het mentale, fysieke maar ook het intuïtieve in mijn kunstenaarspraktijk is hierin erg belangrijk. De verwondering die bij me opkomt bij het maken van een werk vind ik een machtig gevoel. Regelmatig roep ik tijdens het maakproces de hulp in van de natuur. De werken veranderen hierdoor en bevinden zich in een proces van worden.

Copyright 2022 Monique van Gemert Smulders.