Notenbolsterinkt
Puur Natuur.
Zomer-workshop van plant tot schilderij.
Schilderen met natuurlijke planten Inkt. Locatie, T KLein Laar
Zomer 2021

Expositie:
‘Transitietijd; de zoektocht naar een circulair gedachtengoed’.
We leven in een tijd van grote veranderingen. Afgelopen decennia heeft technologie en innovatie een enorme vlucht genomen. We leven in een informatierevolutie dus weten wat er gaande is, of kúnnen het weten. De huidige coronacrisis laat eens te meer zien dat we, ondanks waarschuwingen van verschillende kanten, op het punt staan overspoeld te worden door catastrofes. De transitietijd kenmerkt onze zoektocht naar een circulair gedachtengoed.
Deze expositie gaat over onze zoektocht waarin de mens, natuur en technologie hand in hand gaan. We leggen een relatie tussen verleden – heden – toekomst en laten zien dat we op het punt staan van een kentering. In deze onzekere tijden is kunst een waardevolle manier om te reflecteren op zingeving voor het bestaan als mens in een samenleving.
Monique:
‘In mijn beeldend werk vind je vaak een verwijzing naar een persoonlijk commentaar op de wereld om me heen. Door middel van emotie in mijn werk wil ik de essentie benaderen. Hiervoor gebruikt ik vaak een combinatie van natuurlijke en afvalmaterialen, in het kader van het circulair denken waarbij ik me focus op materiaalgebruik en samenhangende fragmenten. Mijn verbeelding kent verschillende contexten en inspiratiebronnen. De plek waar ik me momenteel als kunstenaar o.a. toe verhoudt is de landelijke omgeving rondom ’t Klein Laar te Helvoirt, aan de rand van de Loonse en Drunense duinen waar mijn atelier gevestigd is. Mijn beeldend werk heeft affiniteit met deze plek, de natuurlijke kleuren vind je erin terug maar ook herinneringen en gedachtenflitsen uit het heden, verleden en de toekomst, momenteel gezien vanuit de hedendaagse transitieperiode. Ik laat me tevens inspireren op de wijze waarop landschappen en de natuur in het verleden werden afgebeeld, waar ik vanuit mijn zienswijze hedendaagse beelden eraan toe voeg. Vanuit mijn gedachtengoed en beeldend proces ben ik momenteel bezig met het creëren van een beeldenwereld vol aardse kleuren vaak uit verschillende lagen opgebouwd, hierdoor zie je de verschillende dimensies gedachtenbeelden verweven met en door elkaar. Een aaneenschakeling van beeldvlagen, verschillende gezichten zijn mentaal en in beeld versmolten.
“De verwondering die bij me opkomt bij het maken van een werk vind ik een machtig gevoel. Regelmatig roep ik tijdens het maakproces de hulp in van de natuur. De werken veranderen hierdoor en bevinden zich in een proces van worden”.
Duo-expo in Huis 73 ‘s-Hertogenbosch van 1 Aug tot za 28 Aug met een selectie van mijn afstudeerwerk en het afstudeerwerk van mijn collega Marian Hamilton.
Afgestudeerd aan Fonty’s hoge school voor de kunsten ABV Deeltijd. Eindexpositie Rozenstraat ateliers Tilburg 2 Juli 2021!
Galerie-Atelierboerderij t Klein Laar, Februari 2021
Natuurlijke materialenonderzoek.

April 2020, de aanplant van verfplanten. In onze verfplantenstrook zijn verschillende verfplanten aanwezig die vroeger veel gebruikt werden en nog altijd gebruikt kunnen worden, bij het maken van
verfstoffen.

Lente..de natuur komt in beweging momenteel zijn we op Galerie-Atelierboerderij het Klein laar bezig met de aanleg van een strook verfplanten op het land.

De komende periode zal ik mijn werk alleen vervaardigen in ‘den deel’ van onze boerderij. De FHK Rozenstraat Atelier zijn dicht. # Artist in Residence at Home.

Mijn laatste vervaardigde werk voordat de FHK zijn deuren sloot vanwege de corona crisis. Een toepasselijk werk, zwart van kleur, natuurlijke pigmenten op linnen doek ik heb hier vele dagen aan gewerkt, het is opgebouwd uit natuurlijke pigmenten in verschillende lagen, waardoor er een duister gevoel ontstaat als je het werk bekijkt, Het werk geeft voor mij de weerspiegeling van de tijdsgeest weer, zware donkere tijden tijdens de corona crisis wereldwijd. Wat staat er ons te wachten? We weten het niet, daarom is het zo beangstigend.

Vanwege het Coronavirus zijn alle werkplaatsen en Ateliers van Hoge school voor de kunsten in Tilburg gesloten.




8-3-2020 Het was een geslaagde dag op de Pauwelshoeve te Loon op Zand. We waren met Galerie-Atelierboerderij het Klein Laar ook aanwezig met een selectie werken van het wol onderzoek en het natuurlijkpigmentenonderzoek door middel van pigmenten gevonden rondom onze boerderij. Wil je hier meer over te weten komen, schrijf je dan in voor een cursus natuurlijke pigmenten. Meld je aan via ons contactformulier . Je kunt natuurlijk ook altijd even bellen.

Voordat ik de wol ga gebruiken als materiaal in mijn werk start ik met een wol onderzoek. Met vragen als hoe was ik de wol? Hoe beits ik de wol? Met welke pigmenten kleur ik de wol? Tijdens het wol onderzoek kwam ik op een aantal verassende uitkomsten. Zou je deze graag ook willen ontdekken? Galerie- Atelierboerderij organiseert in mei een lezing waarin ik je dit allemaal ga vertellen. Interesse stuur een berichtje via het contactformulier op deze website. Je kunt natuurlijk ook altijd bellen.

Zondag 8 maart 2020 is er nieuw experimenteel werk te zien in een pop up expositie tijdens Lammetjes dag op Stichting de educatieve boerderij, Tilburg Loon op Zand. Adres, Moleneind 29 Loon op Zand. Enkele maanden geleden ben ik gestart met een nieuw materiaal onderzoek namelijk wat kan ik zoal met wol? Ik heb contact opgenomen met de schaapsherder Bart van Ekkendonk van schapenboerderij boerderij ‘De lachende ooi’ met de prachtige heideschaapskudde van de Loonse en Drunense duinen. Ik heb van hem enkele onbewerkte schaapsvachten meegekregen en ben hiermee aan de slag gegaan, via 2D en 3D werk ben ik het experiment aangegaan. In een proces van ruwe wol wassen, verven met verfplanten die momenteel te vinden zijn bij ons op de boerderij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jonge scheuten brandnetel die momenteel al opkomen, maar ook gedroogde notenbolster en schillen van de rode ui. Daarna ben ik de wol gaan vilten. De uitkomsten hiervan verwerk ik in experimentele twee en drie D werken. Enkele uitkomsten van het experiment zijn te zien op zondag 8 maart 2020 tijdens Lammetjes dag.http://www.delachendeooi.nl/

Ik heb mezelf als beeldend kunstenaar enkele beperkingen opgelegd namelijk. Alleen gebruik maken van aardse kleuren en natuurlijke materialen pigmenten en binders. Mijn onderzoeksvragen zijn: Welke natuurlijke pigmenten en binders passen bij mijn werkwijze? Hoe reageren natuurlijke materialen op doek? Voor mij als beeldend kunstenaar is dit behoorlijk wennen. Van deze materialen weet ik nog niet goed wat ze doen op het doek, door onderzoek en vele schilders uren maken wil ik mezelf deze techniek eigen maken. Het doek hierboven is hier nog nat, ik heb hier natuurlijke pigmenten met een binder van meel en water gebruikt.

December 2019, momenteel ben ik bezig met een serie, na van Gogh. De van oorsprong Brabantse grote meester van weleer is een inspiratie voor mij als kunstenaar. Zijn werk uit zijn Brabantse periode heeft een aards kleurenpalet. Hij hield van het boeren leven de gewone mens en de natuur. Bij het maken van deze serie ging ik uit van enkele woorden namelijk: Kunst, natuur, boerenleven en maatschappij. Door middel van werken te combineren van Vincent van Gogh uit zijn Brabantse periode met hedendaagse verhalen erin verwerkt. Hier een Nederlands boeren Landschap met schaapsherder na van Gogh, waarin hedendaagse elementen zijn verwerkt, namelijk de verdozing van het landschap.

November 2019, de komende periode ga ik verder met het onderzoek naar natuurlijke pigmenten en binders op het 2D en 3D vlak. Omdat ik het als kunstenaar belangrijk vind om verder te kijken dan de gebruikelijke chemische/plastic materialen zoals bijvoorbeeld acrylverf. Ik heb lange tijd met deze materialen gewerkt, maar in tijden van circulaire gedachten zullen wij als kunstenaars ook met onze tijd mee moeten om onze aarde te sparen. Deze drager is van tweedehands linnen die ik ambachtelijk met naald en draad aan elkaar maak.
Ateliers-Rozenstraat-Hoge-school-voor-de-kunsten-Tilburg
Na de Dutch Designweek is het weer tijd om terug te keren naar de Ateliers van Hoge school voor de Kunsten te Tilburg en mijn thuisatelier op galerie/ Atelierboerderij het Klein Laar, om daar te gaan werken aan een nieuwe installatie van verschillende werken.
Monique van Gemert Smulders, Bio Art LaboratoriesTCP Dutch Designweek 2019
Tijdens de DDW 2019 op het terrein van Bio Art Lab, heb ik vele verschillende mensen mogen ontmoeten. Het was een prachtig mooie expositie week waarmee ik geïnspireerd en gevoed door verhalen van collega kunstenaars en bezoekers met een mooi gevoel de week heb mogen afsluiten samen met het geweldige team van Bio Art Laboratories.
Monique van Gemert Smulders, Rarekiek. Bio Art Laboratories TCP Dutch Designweek 2019.
Rarekiek is een installatie die hoort bij het werk Ontmoeten. Van uit de kunstgeschiedenis gezien, waarin ik onderzoek heb gedaan in verzamelingen, wunderkammer en rariteiten. Rarekiek is gebaseerd op het 16e/17e -eeuwse rariteitenkabinet. Maar het kabinet zelf is ook een soort van wezen. Het kabinet is gevuld met glazen flesjes en potjes met water waarin schepsels en wezens dwalen gezien vanuit onze toekomst. Waar gaan we in deze wereld naar toe met ons als mensheid, planten en dieren, met de Tech in aantocht? Robotica? We weten het niet, de toekomst zal het wijzen. We kunnen er over praten..samen..in onze multiculturele samenleving.
Vanuit de rust van een theemoment.. thee het helende natuurlijke water over de hele wereld gedronken.
Tijdens de Dutch designweek van 2019 presenteerde ik in samenwerking met Bio-art lab vanuit het Talent cooker plan en IamNL op het mooie rustige bosrijke terrein van Bio art-Laboratories het sociaal kunstproject,’ Thee Ontmoeting’. Voor dit sociaal kunstproject heb ik thee kommen ontworpen. Geïnspireerd door een oud Aziatisch ontwerp. Iedere thee kom heeft een eigen uniek ontwerp om de verscheidenheid van individuen hiermee aan te geven. (“https://bioartlab.com/portfolio_page/ddw-2019-intangible-heritage-stories-to-be-told/”, 2019)
Het delen van verhalen over water wat betekent dit voor verschillende mensen in een kleine en veilige omgeving? Daar ging de theeceremonie over, tijdens de Dutch design week. Gedreven door de drang om mensen te verbinden in tijden van digitale isolatie, creëerde ik het sociale kunstwerk ontmoeten. Op 23 oktober organiseerden we samen deze theeceremonie. Het was tijdens de ceremonie een gemoedelijke sfeer van samen delen en leren. Tijdens de DDW 2019 op het terrein van Bio Art Lab, heb ik vele verschillende mensen mogen ontmoeten. Het was een prachtig mooie expositie week waarmee ik geïnspireerd en gevoed door verhalen van collega kunstenaars en bezoekers met een mooi gevoel de week heb mogen afsluiten samen met het geweldige team van Bio Art Laboratories.(“https://bioartlab.com/portfolio_page/ddw-2019-intangible-heritage-stories-to-be-told/”, 2019)
Detail, werk, Thea Meeting 2019. TCP.
Verschillende kleine sculpturen maakte ook deel uit van het werk. Thea Meeting.

Ontmoeting. Verhalen. Water. Woensdagmiddag 23 oktober organiseer Bio-Art Laboratories in samenwerking met in samenwerking met IamNL Dynamo Jongeren en Monique v Gemert-Smulders , Galerie/atelier boerderij het Klein Laar een bijzonder en intiem evenement tijdens de Dutch Design Week. Benieuwd? tekst; Bio-Art Laboratories. Lees meer op: https://www.ddw.nl/nl/programma/2601/intangible-heritage-stories-to-be-told
Vrijdag 18 Oktober: Opening van de Expositie Bio-Art Laboratories, waar ik een poëzie over mijn werk ‘Ontmoeten’ voorlas.
Vrijdag 11 oktober gaan we vanuit Lomazzo naar Ornans naar Musée Courbet deze plek inspireerde me enorm de rust van het prachtige schilderachtige boeren landschap en het verhaal en de werken van de realist Gustave Gourbeth (1819 /1877) hij was een Franse realistische schilder van boeren afkomst. Waarna we in Besancon overnachten de reis werd afgesloten in het prachtig mooie museum Mudam te Luxemburg waarna we weer naar Brabant vertrokken. Ook dit jaar was de studiereis naar Noord Italië een prachtig mooie inspirerende reis.
5-12 oktober 2019 Excursie Biënnale Venetië met FHK. We rijden vanuit Tilburg naar verschillende plaatsen in Europa namelijk, Museum Zeughaus Mannheim Duitsland, München, MART in Rovereto Italie, Venetië, Biennale Arte 2019 , locaties Giardini en Arsenale, Doge paleis we maken een wandeling via het Scuola Grande di San Marco en Zanipolo. Daarna brengen we een bezoek aan Milaan, waar we naar de Hangar Bicocca bezoeken met o.a. een expo van Anselm Kiefer. Hierna reizen we naar Fondazione Prada, waar een installatie van Robert Gober (1954 te zien is, en twee werken van Louise Bourgeois (1911–2010).
These thirteen creative changemakers will transform BioArt Village into the Symbiocene Forest, starting next week! Visit us during #DDW19 to behold their artworks. From various countries and backgrounds, all of these makers complement each other in defining society’s attitude towards water. Bron:Tekst,Bio-Art Laboratories.
Mijn werk concept is deze zomer geselecteerd voor het internationale Talent Pressure Cooker programma 2019 van Bio Art Laboratories in Eindhoven, het werk dat hieruit voort zal komen zal worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 19 tot en met 27 Oktober op het terrein van Bio Art Laboratories in Eindhoven. Ik presenteer dit jaar tijdens de Dutch Designweek 2019 een sociaal kunstproject. Mijn inspiratiebron is de verbinding tussen kunst, mensen, natuur, cultuur en samenleving/maatschappij. Het woord ontmoeten is het centrale woord voor mijn project voor de Dutch Designweek 2019. Een eerder experiment heeft geleid tot mijn sociale kunstproject ‘Thea Meeting’:
een evenement dat mensen met verschillende culturele achtergronden verenigt,
verbonden door het element water.
Mijn thema gaat al verschillende jaren over de maakbaarheid van de mens tot de natuur waarin ik weer verschillende thema’s aanboor. Kijk voor meer details van deze expositie op de pagina 2d en 3d van deze website.
Eindejaar Expo DT2 Juni 2019 Fonty’s Hoge school voor de kunsten Tilburg. De werken werden binnen maar ook buiten onder de overkapping in de openbare tuin “De Muze tuin”van Hoge school voor de kunsten in de mooie stad Tilburg gepresenteerd. Het was een bijzondere expositieplek, ik heb er van genoten mijn selectie werken kwamen er mooi in uit. Een prachtige sfeer met zachte klassieke muziek op de achtergrond.
Bloesembomen in de tuin van de boerderij vast leggen op doek. Ik moet wel snel werken want de bloesemtijd is zo weer voorbij.
April 2019: De Lente is weer begonnen! Alles kleurt weer mooi groen op Galerie/Atelierboerderij het Klein Laar.
Terug naar de Antieken, studie winter 2018.
Herfst 2018 een mooie tijd voor een pigmenten studie. Natuurlijke pigmenten, verzameld op het landelijke terrein van Atelierboerderij ’t Klein Laar.
Expositie Talent Cookerplan, Bio-Art-Laboratories. Dutch Designweek Eindhoven. 2018
Installatie: Legerstede.
Geen eenduidig beeld maar een dubbelzinnige symbolen laag spreekt haar taal. Maakbaarheid, het kan beschermen maar ook verstikken. Er ontrolt zich voor onze ogen een nieuwsgierigheid naar de toekomst. Een verschijningsvorm van de waarheid van de natuur in het circulaire denken.
Monique van Gemert Smulders.
Installatie: Geestkracht.Expositie Talent Cookerplan, Bio-Art-Laboratories. Dutch Designweek Eindhoven. 2018
Woudreuzen zijn met onze wezenlijkheid verbonden, ze zijn voor vele schepsels een wereld op zich. Voel de circulaire energie stromen, hoor het geluid van de boom. Mogelijk een bron van vermogen voor de humane wereld in het verschiet.
Monique van Gemert Smulders.
Talent Cookerplan Bio Art Laboratories, Dutch Design week 2018.
Installatie: Aardlaag sterveling.
Aardlagen worden ontbloot, om diepgewortelde beelden te verbinden en om te vormen tot een nieuwe samenstelling van gedachten. Hiermee wordt een laag zichtbaar die we misschien over het hoofd hadden gezien in het leven van alledag.
Monique van Gemert Smulders.
Het wezen van het niet weten, verscholen in het bos van Bio Art Laboratories.
Installatie: Het wezen van het niet weten. Talent Cookerplan Bio Art Laboratories, Dutch Design week 2018
Ononderbroken door de humus, stappen van vele tonnen, trillende aardlagen. Onwaarschijnlijk hoe de mens voorwereldlijke wezens van vervlogen tijden terug kunnen plaatsen in een denkbare hightech wereld. Een tijdperk waarin het humane mogelijk het wereldse overstijgt? Of als het vluchtige van het natuurschoon overwint?
Monique van Gemert Smulders
Een mooi stuk over Kunstenaar en oprichtster Jalila Essäidi en de opening van Bio Art Laboratories in de krant.
19-10-2018 Opening van locatie Bio-Art Laboratories in Eindhoven. Na de verschillende inspirerende lezingen tijdens de opening las ik een poëzie stuk voor over mijn installatie ; Het wezen van het niet weten, welke onderdeel uitmaakt van de expositie Cybernetic Forest op de locatie van Bio-Art Laboratories tijdens de Dutch Design week.
18-10-2018, De finishing touch van mijn installatie voor de opening morgen van Bio Art Laboratories Eindhoven en de start van de Dutch Design Week. (Foto gemaakt door: Robin van Lieshout)
Maar ook de Studiolo van Isabella d’Este, één van de meest toonaangevende figuren in de Italiaanse renaissance. En nog vele Hedendaagse en klassieke musea, steden, kastelen met o.a. Museion te Bolzano, palazzo Ducale, Pallazzo del Te in Mantua, de stad Trento met het Castello di Buonconsiglio, het museum Vittoriale degli Italiani aan het Gardemeer, Fondazione Prada in Milaan, Castello di Rivoli in Turijn, Castello della Manta, Centrum Paul Klee Bern en Musee d “Art Moderne Grand-Duc Jean.
We bekeken de inspirerende nieuwe kunststromingen met o.a. werk over Data, in het Centre fot Art and Media Karlsrule in Duitsland.
5/12 Oktober: Afgelopen week het kunsttheorie College in het echt beleefd tijdens de inspirerende studiereis van Fonty’s Hoge School voor de Kunsten in Tilburg. Zowel de Antieken als de hedendaagse kunsten kwamen aan bod in Duitsland, Noord Italië, Zwitserland en Luxenburg.
Mijn werk concept is deze zomer geselecteerd voor het internationale Talent Pressure Cooker programma 2018 van Bio Art Laboratories in Eindhoven, het werk dat hieruit voort zal komen zal worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 20 tot en met 28 Oktober op het terrein van Bio Art Laboratories in Eindhoven. Tijdens de talent Pressure cooker programma probeer ik te streven naar een innovatieve benadering van menselijke afvalstoffen. Dit past in het circulair denken. In mijn werk vind je vaak een verwijzing naar persoonlijk commentaar op de wereld om me heen. Door middel van emotie in mijn werk wil ik de essentie benaderen.
Propedeuse uitreiking, Hoge school voor de kunsten, Tilburg, 2017/2018.
Op deze foto een inkijkje in mijn maakproces 3D vanuit afvalmaterialen. DT1 Fonty’s Hoge school voor de kunsten Tilburg, tijdens het college van Ton van der Vleuten.
Een leerzaam bezoek aan Park Tilburg tijdens het 2D College van Rene Korten. Dt1 Fonty’s Hoge school voor de kunsten Tilburg. Dt1 2016/2017.
Een serie collagefoto’s gemaakt tijdens het fotografie college van Martin Stoop, 2016/2017 Fontys, Hoge school voor de kunsten.