Atelier / verfplanten struiken en bomen

ATELIER BOERDERIJ .

In de voormalige oude deel van de monumentale Brabantse langgevelboerderij werkt Monique aan haar beelden. Het is een werkplaats onder oude houten spanten en een rieten kap . Een plaats voor kunst , ambacht , maak en denkwerk . Met een grote verwondering over de mooie veelzijdigheid van de natuur , deze probeert ze in beelden en soms ook woorden te vertalen , met passie en energie voor het proces van het denken en maken . Het voormalige oude maar ook hedendaagse boerenerf is een inspirerende plaats met een weids uitzicht over het boerenland waar je in stilte weg kunt dwalen en ideeën kunt vormgeven . Een plaats waar je de vier seizoenen van de natuur kunt volgen . Omdat we geloven in de kracht van rust , kunst en natuur om tot nieuwe verbeelding te komen , zetten we onze staldeuren open voor onze gasten .

“Dat gevoel dat je niet op de tijd let , dan heb je de tijd gevonden “.

Boerenerf

T klein laar is gelegen midden in het boerenland aan de rand van de Loonse en Drunense duinen. In de loop der jaren is het boerenerf gegroeid tot een plaats omringt met groen, waar je je even terug kunt trekken en op kan laden in de hectiek van alledag. Op het erf staan solitaire inheemse bomen zoals notenbomen, linde bomen, eiken, beuken en aan de rand van het perceel vind je knotwilgen. Eetbare maar ook verfplanten, bomen en struiken hebben hier een plek gekregen. Insecten en vogels leven rondom ons boerenerf waar we bewust ruige gedeeltes laten staan die ze gebruiken als schuilplaats om zich in terug te trekken.

Op het erf ‘t Klein Laar staan inheemse bomen, stuiken en planten waaruit inkten pigmenten en bindmiddelen gehaald worden. In het atelier wordt hiervan op ambachtelijke wijze verf gemaakt.

Sinds 2017 zijn we aan het experimenteren welke toepasselijke (eetbare) verfplanten, bomen en struiken welke we gebruiken voor de aanplant van het erf. Denk hierbij aan Notenbomen, Lindebomen, wijnbes, rode kool, rode biet, meekrap, wede, wouw, boerenwormkruid en fluitekruit . We vinden het belangrijk om in veranderende tijden van het circulaire denken als kunstenaar hier ook mee bezig te zijn, waardoor we werken met natuurlijke materialen.

Door de inheemse beplanting draagt het erf bij aan bevordering van de biodiversiteit. Een plek om te ervaren en te ontdekken hoe rijk de wereld van kleur is vanuit de boombast, noot, takken, blad, wortel, zaad en vrucht en bloem. Een heel oude, maar toch voor velen een hedendaagse onbekende kleurenwereld.

Tijdens haar opleiding aan hoge school voor de kunsten in Tilburg heeft monique zich beperkt en verdiept in het gebruik van natuurlijk materiaal in haar werken vanuit de planten bomen struiken waaruit ze natuurlijke inkten maar ook pigmenten haalt om olieverf en ei-tempera te maken, houtskool wordt gemaakt van Lindeboomtakken. Tevens de leemgrond van T Klein Laar gebruikt ze voor haar werken. Monique gebruikt de natuurlijke inkten en pigmenten en verschillende aardesoorten in haar eigen werk en draagt haar kennis over aan studenten, scholieren en belangstellenden.

Brabants Duingoed van de Duinboeren

 

 

https://duingoed.nl/

 

In samenwerking met Brabants Duingoed van de duinboeren werken we aan een vernieuwende invulling voor het lokale Brabantse platteland met een seizoensgebonden aanbod van natuurlijke inkten en pigmenten uit onze verftuin. https://duingoed.nl/ .Op onze locatie zijn wij bezig met het opzetten van een vernieuwd educatief programma kunst-natuur-agri vanuit het agroforestry-programma.

Walnoten inkt

Warme, rustige en aardse kleuren met mooie nuances in toonwaarden.

Deze natuurlijke inkt is gemaakt van de notenbomen van T Klein Laar. Echt puur natuur in een flesje. Natuurlijke inkt werkt iets anders, in eerste instantie zal de inkt op papier waterig lijken maar wanneer de inkt opgedroogd is, zullen de kleuren intenser worden. 

 

 

 

 

 

 

 

De Walnoot

Van deze boom gebruiken we de bolsters die om de noten heen zitten. De bolsters zitten vol met kleurstoffen. Onze Walnoot inkt is geschikt om mee te schrijven, teken en schilderen. Walnootinkt geeft een prachtige bruine aardse kleur.

 

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met Brabants duingoed van de Duinboeren is de walnoteninkt voor geïnteresseerden te verkrijgen.

 

Copyright 2022, Monique van Gemert Smulders.